Wietzaadjes ontkiemen

Wietzaadjes ontkiemen is erg gemakkelijk, je dient alleen wel te weten hoe. Op deze pagina kun je een aantal manieren lezen om wietzaad te ontkiemen. De verschillende manieren werken allemaal, echter heeft ieder zijn of haar voorkeur voor een bepaalde manier om wietzaadjes te ontkiemen.

wietzaadjes ontkiemen

Zoals bijna alles in het leven is het begin erg belangrijk. Door direct goed van start te gaan zal alles makkelijker verlopen, een goedwietzaadjes ontkiemen begin is dan ook het halve werk. Een goed begin met het ontkiemen van wietzaadjes is om te starten met wiet zaden van goede kwaliteit. Met de aanschaf van wietzaden kun geldt de regel, goedkoop is duurkoop. Als je wietzaadjes koopt van goede kwaliteit, zal dit zich al snel terug betalen in een goede gezonde plant.

Kwalitatieve wietzaadjes kun je het best kopen bij een webshop zoals Azarius. Deze webshop verkoopt alleen wietzaadjes van de beste merken, zodat jij er zeker van kunt zijn dat de wietzaadjes een sterke kiemkracht hebben, waardoor het een stuk makkelijker is om wietzaadjes te ontkiemen.

Het ontkiemen van normale wietzaadjes

Bij normale wietzaadjes ook wel reguliere wietzaden genoemd, weet je van te voren het geslacht van de wietplant nog niet. Als je wietplanten wilt gaan kweken om er daadwerkelijk wiet aan over te houden, dien je vrouwelijke wietplanten te kweken. Doordat je bij normale wietzaden niet weet of er een mannelijke of vrouwelijke plant uit voortkomt, doe je er goed aan om twee keer zo veel wietzaden te nemen als dat je planten wilt hebben.

Gefeminiseerde/ vrouwelijke wietzaadjes ontkiemen

Het is een stuk makkelijker om gefeminiseerde wietzaadjes te gebruiken. Daar je met deze wietzaadjes voor 99,999999 % zeker bent dat je vrouwelijke wietplanten krijgt, hoef je hier ook niet het dubbele aantal wietzaden van te nemen. De gefeminiseerde wietzaden zijn in aanschaf duurder dan de normale wietzaden, echter hoef je er ook minder te gebruiken. Voor de zekerheid kun je het best vijftien procent meer wietzaadjes gebruiken, dan dat je planten nodig bent. Dus wil je bijvoorbeeld 100 wietplanten, dan dien je 115 wietzaadjes te gebruiken. (aantal planten x 1,15)

autoflower wietzaden ontkiemen

Heb je autoflowering wietzaadjes, dan weet je ook dat je vrouwelijke planten zult gaan krijgen. Je kunt hier dan ook beter vijftien procent meer zaden gebruiken, dan dat je planten nodig bent. Daar er bijna altijd wel plantjes zijn die achter blijven, kun je er beter iets meer hebben om de beste er van uit te kiezen.

Manieren om wietzaadjes te ontkiemen

Er zijn diverse manieren om wietzaadjes te ontkiemen, deze zal ik hier niet allemaal gaan beschrijven. Ik zal vier verschillende manieren beschrijven die goed werken, zelf kun je hierop vanzelfsprekend aanpassingen op doen. Deze manieren van wietzaadjes ontkiemen kun je dan ook als basis gebruiken.

De wietzaadjes ontkiemen direct in het kweekmedium

Dit is één van de meest gebruikte en makkelijkste manieren om wietzaadjes te laten kiemen. Door het wietzaadje direct in het gebruikte kweekmedium te plaatsen, zul je minder tot geen last hebben van het beschadigen van het wietzaadje. Daar je een zaadje die ontkiemt is gewoon in het kweekmedium laat zitten. Als je van plan bent om op aarde te kweken kun je het beste kleine potjes gebruiken gevuld met grond (eventueel stekgrond). Gebruik je een ander kweekmedium dan kun je het best kiezen voor kleine steenwolblokjes, dit worden ook wel startblokjes genoemd.

Door de zaadjes op ongeveer 1 cm diepte te plaatsen, zitten ze diep genoeg. Door de grond vochtig te maken (niet kletsnat) zul je zien dat de eerste steeltjes na een dag of vier al boven komen. Heb je de plantjes in een startblokje gestopt, zorg dan dat het blokje vochtig blijft door twee keer per dag wat kraan water er over te gieten.

Zijn al de plantjes inmiddels boven het oppervlak gekomen, dan kun je in plaats van alleen kraanwater ook wortelstimulator geven. Hierdoor zal het wortelstelsel snel groot worden, wat er voor zorgt dat de plant beter haar voeding op kan nemen. Als er vertakkingen komen bij de plantjes dan kun je beginnen met extra plantvoeding te geven zoals beschreven staat in het kweekschema. Je trouwens zien dat er binnen enkele dagen na het planten van het wietzaadje de wortels onder uit het blokje of bakje aarde komen, dit is dan ook de tijd om de plantjes in grotere potten te zetten of het startblokje op je kweekmedium te zetten.

Tip: Als je op aarde kweekt en voldoende potten over hebt kun je de wietzaadjes ook direct in de grote potten laten kiemen. Door dit te doen voorkom je dat de plantjes kunnen beschadigen door het over potten.

Wietzaden in water ontkiemen

Dit is ook een makkelijke manier om wietzaadjes te ontkiemen. Door gewoon kraanwater van twintig graden Celsius in een glas of wiet zaden ontkiemenemmer te gieten samen met de wietzaadjes, zul je binnen vijf dagen zien dat er witte puntjes op de wietzaden komen. Deze witte puntjes zijn de worteltjes, zodra deze zo’n anderhalve centimeter lang zijn, kun je de zaadjes uit het water halen. Vervolgens plant je ze zo’n centimeter diep in het kweekmedium. Door het water op een temperatuur te houden van twintig graden, zul je het beste resultaat bereiken. Het warm houden van het water kan door middel van het plaatsen van vat verwarming/ aquarium verwarming. Het is ook mogelijk om de emmer met water op een radiator te plaatsen die iets meer dan twintig graden warm is.

Wietzaadjes ontkiemen in watten

Wietzaadjes ontkiemen met watjes doe je door 2 watjes vochtig te maken. Tussen de twee vochtige, niet al te natte watjes plaats je de wietzaadjes. Zorg dat de watjes altijd vochtig blijven voor een goed resultaat. Door er voor te zorgen dat de watjes de juiste vochtigheid hebben en een temperatuur van ongeveer twintig graden hebben, zullen de zaadjes vaak al na twee dagen ontkiemen. Als ze eenmaal ontkiemd zijn kun je ze in kleine potjes of startblokjes plaatsen, om ze vervolgens te belichten met achttien uur licht.

Wietzaadjes ontkiemen in een Propagator Pro

Om wietzaadjes te ontkiemen zijn er ook speciale mini broeikasjes op de markt. Deze mini broeikasjes kosten nog geen vijftien euro, maar zijn uitermate geschikt om wietzaadjes te ontkiemen. Om het beste resultaat te krijgen met wietzaden ontkiemen, dien je er voor te zorgen dat de temperatuur tussen de twintig en vijfentwintig graden licht, tevens is een licht vochtige omgeving gewenst. Het is soms lastig om dit continu voor elkaar te krijgen, echter met een Propagator Pro is dit makkelijk te doen. De propagator pro heeft een thermometer plak strip en ingebouwde LED lampjes, hierdoor is het een fluitje van een cent om wietzaadjes te ontkiemen. De Propagator Pro word geleverd als een plat bouwpakket die in een handomdraai omgebouwd kan worden tot een stevig en veilig mini broeikasje. De batterijen voor de LED lampjes worden trouwens ook mee geleverd. Het enige wat aangeraden wordt om er bij te kopen zijn Spongepots. Dit zijn 100% biologische blokjes die bestaan uit verschillende soorten turf en kokos. Door deze blokjes te gebruiken ben je verzekerd van een snelle ontkieming, in combinatie met en propagator pro zal het ontkiemen nog sneller en beter gaan. Voor zes euro heb je al twintig spongepots als je ze hier besteld.