De handeling die je het meeste uitvoert tijdens het kweken is je wietplant water geven. Bijna iedere dag sta je weer een gieter te vullen. Maar wanneer heeft je wietplant genoeg water en wanneer te veel of te weinig? Om je op weg te helpen geven we tips voor water geven aan je wietplanten. Ook vertellen we wat er gebeurt bij een overschot of tekort.
—–
Water is ontzettend belangrijk voor wietplanten. Alleen met voldoende water kunnen de wortels voedingsstoffen opnemen. Die voedingsstoffen hebben ze nodig om te groeien en goede kwaliteit wiet te produceren. De meeste plantenvoeding voor wiet is daarnaast ook vloeibaar. Je dient het te vermengen met water voordat je het aan je planten geeft.
Wanneer wiet water geven?
Een wietplant water geven is erg makkelijk. Je kunt het namelijk eenvoudig zien wanneer een plant water nodig heeft. Steek simpelweg je vingerkootje in de aarde. Als het vochtig aanvoelt en de aarde aan je vinger blijft plakken, heeft je wietplant nog wel even genoeg water. Is je vingerkootje helemaal droog en blijft de aarde niet plakken? Dan is het tijd om water te geven. En hoeveel dan? Dat is van een hoop factoren afhankelijk. Namelijk de grootte van de wietplant en het volume van de pot. Ook de bodem waar je in kweekt en het soort bloempot en de temperatuur en luchtvochtigheid. Natuurlijk maakt het ook uit of je binnen of buiten kweekt.
Wietplant teveel water
Als je een wietplant teveel water geeft, krijgen de wortels geen zuurstof. Geen zuurstof betekent geen voedingsstoffen en wortelrot. Dat zie je snel genoeg aan de plant. Wanneer een wietplant teveel water heeft gekregen, gaan de bladeren hangen en krullen. Ze voelen ook erg zwaar aan. Dat krullen gebeurt niet alleen bij de bladpunten, maar bij het hele blad. Als je ze voortdurend teveel water heeft, dan gaan de hangende, gekrulde bladeren verkleuren. Ze zien er dan lichtgeel uit. Na verloop van tijd kunnen ze van de plant vallen. Zie je deze symptomen? Voel goed aan de aarde en sla een aantal waterbeurten over!
Soms kan het voorkomen dat je bijna geen water geeft en de wietplant toch nat blijft. Kijk dan goed naar de pot. Een geschikte pot heeft namelijk gaten aan de onderkant. Zonder gaten kan het vocht nergens heen en wordt het onderop de pot te nat. Ook dan krijgt de plant geen zuurstof.
Wietplant te weinig water
Teveel water is niet zo’n probleem. Als je op tijd ingrijpt is het namelijk eenvoudig op te lossen en de schade blijft beperkt. Maar te weinig water; daar gaat je wietplant snel van achteruit en het kan blijvende schade opleveren. Wanneer je wietplant te weinig water krijgt, dan zie je dat als eerst aan de aarde of de bodem. Als deze hard en droog aanvoelt, is dat een teken van te weinig water. Je bladeren zien er levenloos en duf uit. De bladeren gaan net als bij teveel water hangen. Maar bij een tekort worden ze ook heel dun, broos en knapperig. Je kunt ze dus bijna breken als ze geen water hebben. Na verloop van tijd worden de bladeren donkergroen of bruin. In dit stadium ben je vaak al te laat.
pH-waarde
Let tijdens het geven van water aan je wietplanten ook goed op de pH-waarde. Dit is de zuurgraad van het water. Als die te hoog of te laag is, kan je wietplant geen voedingsstoffen opnemen. Je kunt de pH-waarde van water meten met een pH-meter. Bij aarde moet je richten op een waarde tussen de 6 en 6.5. Dan zit je goed!