Wietgebruik

Bij wietgebruik zal men snel denken aan wiet roken als vorm van drugs, het roken van wiet als genotsmiddel is echter niet de enige manier hoe men cannabis gebruikt. Er zijn namelijk vele verschillende manieren waarvoor cannabis gebruikt wordt. Worden de vrouwelijke wietplanten vooral gebruikt voor de geest verruimende werking van haar toppen, worden mannelijke wietplanten gebruikt om producten van te maken zoals bijvoorbeeld kleding, touw en bouwmaterialen. Tevens worden de wietzaden gebruikt als voedsel, daar deze erg voedzaam en gezond zijn. Niet alleen de mens gebruikt wietzaden voor consumptie, zo word het ook gebruikt als vogelzaad onder de naam kempzaad, tevens gebruiken vissers het als aas. Daar er zo veel verschillende manieren zijn om cannabis te gebruiken, is hier een overzicht te zien van de diverse mogelijkheden. De links op deze pagina verwijzen naar een andere pagina waar dieper ingegaan word op het besproken onderwerp.

Wietgebruik als drugs

Houdt bij het gebruik van wiet als drugs er rekening mee dat wiet verslavend kan zijn, er zijn namelijk steeds meer mensen verslaafd aan wiet. Als cannabis gebruikt wordt als drugs, dan zal dit in de meeste gevallen gebeuren door te blowen. Blowen is het roken vanwietgebruik cannabis, wat vaak gebeurd door het roken van een joint, echter kan het ook gerookt worden met en pijp of een waterpijp. Als cannabis gebruikt word door het roken van een joint, dan zal men een langere vloei gebruiken om deze te vullen met shag en wiet of hasj. Een ander alternatief om te genieten van cannabis is door het gebruik van een vaporizer. Door de steeds populairder wordende vaporizer te gebruiken, zul je geen teer en nicotine binnen krijgen van tabak.

Wiet roken is echter niet de enige manier hoe cannabis gebruikt wordt als drugs. Zo word er onder andere wiet thee, wiet boter en wiet cake gemaakt, waarvan wiet cake weer de meest gebruikelijke is. Wiet cake, ook wel spacecake genoemd, is cake gebakken met stukjes verkruimelde wiet er in. Het voordeel van het eten van wiet tegenover het roken ervan, is dat je men geen last heeft van de schadelijke stoffen die met roken ontstaan. Dit is dan ook één van de redenen dat wiet verwerkt word in voedsel. Een andere reden is dat de werking van wiet anders is dan bij wiet roken. Door bijvoorbeeld spacecake te eten zul je andere effecten van wiet krijgen dan bij wiet roken.

Medicinale cannabis

Eeuwen geleden werd cannabis al gebruikt als medicatie, ondanks dat cannabis al zo lang gebruikt wordt, is het op de dag van vandaag nog niet geheel duidelijk waarvoor cannabis allemaal ingezet kan worden als medicatie. Medicinale wiet is sinds 2003 legaal verkrijgbaar bij een apotheek in Nederland, mits men een dokters recept heeft. Cannabis word ook wel bij de coffeeshop aan gekocht voor medicinale redenen, deze aankoop is echter niet legaal maar word gedoogd. Lees verder over medicinale cannabis…

Hennep in voedsel

Naast dat wiet verwerkt wordt in voedsel om als genotsmiddel te gebruiken, bestaat er ook voedsel dat gemaakt is van hennep, wat inwiet eten de normale keuken kan voorkomen. Zo bestaat er onder andere hennepolie, deze olie kan gebruikt worden bij het maken van koude gerechten. Hennep olie staat ook bekend als gezond, daar het essentiële vetzuren bevat, ongeveer twee delen basis omega 6 op één deel basis omega 3. Volgens sommige mensen waaronder Brian Peskin, kan het gebruik van vetzuren in de juiste verhouding er voor zorgen dat de ziekte kanker voorkomen kan worden.

Naast dat er hennep gebruikt wordt om hennepolie van te maken, word het ook gebruikt om meel van te maken. Hennepmeel is gluten vrij en kan daarom een uitkomst zijn voor mensen die allergische zijn voor gluten. Hennepzaad op zich wordt door sommige mensen beschouwd als een zo genoemde superfood, dit komt door de goede vetzuurbalans en het hoogwaardige eiwit wat er in de zaden te vinden is.

Hennep als vezel producten

In Nederland komt het steeds vaker voor dat agrariërs hennep telen op hun akkers, daar het klimaat in Nederland hier steeds meer geschikt voor is. Dit fenomeen is trouwens niet alleen in Nederland aan de orde, maar ook andere Europesche landen zoals bijvoorbeeld Frankrijk. Deze hennep word hoofdzakelijk geteeld voor het gebruik van de hennepvezel. Er zijn in Nederland twee bedrijven gevestigd die hennepvezels verwerken, namelijk Hempflax en Dun Agro.

Hennep als bodembedekker

Met hennepvezels worden diverse producten gemaakt. Hennepvezel is ideaal te gebruiken als bodembedekker in bijvoorbeeld stallen, maar zeker ook andere onderkomens voor dieren. Hennepvezel in zijn ruwe vorm is licht en erg absorberend. Zo kunnen vloeistoffen en geurtjes erg goed geabsorbeerd worden, tevens zijn hennepvezels erg slijtvast en onschadelijk bij inname. Dit zijn dan ook de hoofdredenen waarom hennepvezels ideaal zijn als bodembedekker in dierenhokken .
Hennep touw

Hennep touw is een product dat al eeuwen oud is, dit product wordt ook gemaakt van hennepvezels. Ook dit is weer een ideaal product, daar de productie van hennep touw erg weinig milieu belastend en niet duur is. Naast de minimale weinig milieu belastende productie, is het hennep touw ook een sterk product. Hennep touw is zelfs zo sterk dat het gebruikt wordt in de landbouw en de scheepsbouw.

Hennep textiel

Op het moment worden vooral linnen en katoen gebruikt voor het maken van textiel. Dit is echter anders geweest, tot voor de tweede wereldoorlog was hennep een belangrijk element om textiel van te maken. Het gebruik van hennep bij het vervaardigen van textiel gebeurde al 600 jaar voor de geboorte van Christus. Het eerste gebruik van hennep voor textiel wat bekend is gebeurde in China, later in de middeleeuwen werd dit ook in Europa gedaan. Vandaag de dag komt het weer steeds vaker voor dat hennep gebruikt wordt om textiel van te maken. Daar de fabricage ervan niet zo milieu belastend is, zou het een goed gebruik wezen als meer mensen textiel gemaakt van hennepvezels kochten.

Hennep als bouwmateriaal

Kalk gecombineerd met de houtachtige delen van de hennepplant, kunnen gebruikt worden om woningen mee te bouwen. Daar hennepvezels een grote isolerende werking hebben en ook nog eens weinig milieu belastend zijn bij de productie, is het een erg energie en milieu bewust product. Er zijn op het moment al duizenden woningen gemaakt met hennep als bouwstof. Hennep isolatie komt ook steeds vaker voor als isolatiematten voor spouwisolatie.