Cannabisverslaving

Veel mensen gebruiken cannabis voor hun plezier, cannabis gebruiken kan dan ook erg prettig zijn. Door bijvoorbeeld wiet te roken, kun je beter ontspannen en het brengt je in een roes. Cannabis is minder schadelijk dan andere drugs, dit is dan ook de reden dat het in Nederland als softdrugs word gezien.

Omdat hasj en wiet gezien word als softdrugs, denken veel mensen dat het gebruik er van erg onschuldig is. Dit is in de meeste gevallen ook zo, echter kan bij sommige mensen wiet schadelijk zijn en erg verslavend. Doordat er steeds vaker professioneel wiet gekweekt wordt, is de sterkte van de wiet de afgelopen jaren sterk toegenomen. Dit is dan ook een redenen waardoor steeds meer mensen verslaafd aan wiet zijn.

Hoe je kunt merken of je een cannabisverslaving hebt

Hieronder worden een aantal factoren beschreven die ieder op zich of gezamenlijk er op kunnen wijzen dat je waarschijnlijk eencannabisverslaving cannabis verslaving hebt.

 • Cannabis gebruik op ongepaste momenten
 • Cannabis wordt één van de belangrijkste dingen in het leven
 • Cannabis gebruik om verkeerde redenen
 • Afhankelijk zijn van cannabis

Cannabis gebruik op ongepaste momenten

Cannabis gebruiken kan voor het plezier net zoals bijvoorbeeld het drinken van alcohol. Er is dan ook weinig aan de hand als dit op gepaste momenten gebeurd, je kunt hierbij denken aan avonds in het weekeinde. Echter kan het ook voorkomen dat men het gebruikt op ongepaste momenten. Bijvoorbeeld als er nog deelgenomen wordt aan het verkeer, er nog gewerkt/geleerd dient te worden of er omgang is met kinderen.

Cannabis wordt één van de belangrijkste dingen in het leven

Kijk je altijd iedere dag uit naar het gebruik van cannabis en wil je het liefst zo snel mogelijk wiet roken? Dan is dit een voorloper van een wiet verslaving en kan wiet een belangrijk onderdeel van jouw leven worden.

Cannabis gebruik om verkeerde redenen

Wiet roken kun je doen als genotsmiddel net zoals alcohol, echter het kan ook om diverse andere redenen. Rook je wiet om bijvoorbeeld om rustig te worden of om uit de realiteit te stappen, dan gebruik je wiet niet voor je plezier. Wiet wordt dan hoofdzakelijk om problemen te vergeten, hierdoor zullen de problemen niet overgaan. Op deze manier blijf je last hebben van de problemen en je krijgt er nog één probleem bij, namelijk een wiet verslaving.

Afhankelijk zijn van cannabis

Als je niet meer kunt functioneren naar behoren zonder het gebruik van wiet, is het tijd om te stoppen met het gebruik van cannabis. Je zult als het goed is zelf eigenlijk al doorhebben dat je een wiet verslaving hebt, alleen wil je het niet toegeven. Het is dan ook verstandig om eens ‘eerlijk’ bij je zelf na te denken of je cannabis gebruikt voor het plezier of om ellende te vergeten.

Symptomen van een wiet verslaving

Naast de boven genoemde factoren die er op kunnen wijzen dat je een wiet verslaving hebt, zijn er ook een aantal symptomen die voor kunnen komen bij mensen die verslaafd aan wiet zijn. Hier onder kun je dan ook een aantal gevolgen van wiet vinden. Deze nadelen, bijwerkingen en gevolgen van wiet zullen niet bij iedereen voorkomen, echter is dit wel mogelijk.

 • Denken dat je niet meer kunt leven zonder cannabis gebruik.
 • Je komt afspraken niet meer na en het liefst leef je in je ‘eigen wereld’.
 • Je gevoelens van eenzaamheid worden sterker of je krijgt achterstand in emotionele ontwikkeling.
 • Je kunt niet meer rustig worden zonder het gebruik van cannabis.
 • Je kunt problemen krijgen met je geheugen. Vooral het korte termijn geheugen kan sterk minder worden.
 • Je kunt minder vruchtbaar worden door overmatig wiet gebruik.
 • Evenwichtsstoornissen of concentratiestoornissen komen ook voor bij het gebruik van cannabis.

Voordelen van stoppen met blowen

Door te stoppen met blowen zul je vele voordelen ondervinden, vooral als je regelmatig wiet rookt.stoppen met blowen tips
Stoppen met blowen zal er voor zorgen dat je:

 • Minder last hebt van somberheid en angst.
 • Een betere gezondheid en conditie.
 • Een beter concentratie vermogen en vooral een beter kortetermijngeheugen.
 • Meer geld zult overhouden, daar het gebruik van wiet erg duur is.
 • Beter presteren op werk of school, vooral door een beter concentratievermogen en geheugen.
 • Na loop van tijd zullen eventuele slaapproblemen minder worden.

Hoe stoppen met blowen tips

De tips om te stoppen met blowen, kun je het best stap voor stap lezen en ook daadwerkelijk uit voeren of over nadenken. Door deze tips stap voor stap te behandelen, zal ook jij binnen korte tijd kunnen stoppen met blowen.
Ben jij ook iemand de (te) veel wiet gebruikt omdat het gewoon lekker is en kan stoppen wanneer je dat wilt? Problemen die je op het moment hebt, kunnen die van het cannabis gebruik komen? Stoppen kun je vast, je stelt het alleen steeds uit. Weet bij je zelf dat je een probleem hebt en geef dit ook toe aan jezelf. Door dit te doen kun je pas stoppen met blowen.

De meeste mensen kennen het begrip ‘ontkenningsfase’ maar schrijven dit vaak zichzelf niet toe. Men denkt dan ook zeker te weten dat er geen cannabis probleem is, al zijn er zeker wel kenmerken van aanwezig. Door onbedoeld smoesjes te verzinnen, zorgt men er voor dat de problemen ontkent worden. Echter bij goed en eerlijk nadenken en nagaan, zal de conclusie ontstaan dat er daadwerkelijk een cannabis probleem aanwezig is. Door voor je zelf te weten dat je een probleem hebt kan er pas aan gewerkt worden.

Lees hierboven de punten eens door, om daarna eerlijk bij jezelf na te denken of enkele punten ook op jou van toepassing zijn. Zijn ze dit? Verzin dan geen smoes of excuus, als je goed nadenkt weet je wel beter.

Bepaal je stopdatum

Stoppen met blowen doe je door een stopdatum te bepalen. Denk na over welke datum het best is om te stoppen, echter zorg er niet voor dat dit pas over maanden is. Door een datum binnen twee weken te prikken, zul je minder kans hebben op uitstel gedrag vergeleken met een datum na een maand. Als je eenmaal een stopdatum geprikt hebt, houdt je hier dan ook aan. Stop dan ook met blowen, al zijn de omstandigheden inmiddels veranderd. Je kunt de nieuwe omstandigheden en problemen gebruiken als smoes om het stoppen uit te stellen, echter zal je dit altijd blijven doen. Daar je altijd nieuwe problemen op je pad tegen zult komen, is jouw stopdatum de beste tijd om te stoppen ongeacht de huidige problemen.

Heb je nog wiet of hasj over? Dit is zeker geen reden om je stopdatum te verlegen. Natuurlijk is wiet erg duur in aanschaf en is het zonde om weg te gooien, doe dit dan ook niet. Bewaar de wiet die je nog hebt op een plaats dat je het niet dagelijks tegenkomt en kom er niet aan. Door te weten dat je nog wiet hebt, zul je minder stress hebben. Je zult dan geen angst hebben dat je geen wiet hebt op het moment dat je het ‘echt’ nodig hebt.

Voorkom stiekem wiet gebruik

Denk niet dat die ene hijs of die ene joint wel kan. Als je ergens aan verslaafd bent, of dit nu wiet, alcohol of nicotine is, kun je beter geheel onthouden. Dit betekend dat je ook niet af en toe rookt, of alleen in de weekeinde. Het is namelijk een stuk makkelijker om in je oude gewoontes terug te komen, dan het geheel stoppen met blowen.

Voorkom situaties waar je normaal zult gaan blowen

Er zijn plekken en situaties die er voor kunnen zorgen dat de verleiding om te gaan blowen groter is dan normaal. Zo kun je denken aan bepaalde feestjes, een coffeeshop of omgaan met vrienden die blowen. Door deze situaties aan het begin te vermijden, zal het makkelijker zijn om niet weer te beginnen met blowen. Na loop van tijd zul je steeds minder moeite hebben om niet te blowen, echter probeer nog steeds zoveel mogelijk plaatsen te vermeiden waar je normaal gesproken zou blowen.

Eenmaal gestopt met blowen

Nu je eenmaal gestopt bent met blowen, weet je waarschijnlijk dat je jouw oude levenswijze beter vaarwel kunt zeggen. Door het roer drastisch om te zetten, zul je jouw leven moeten veranderen. Blowen zorgde er altijd voor dat jouw gevoelens weggestopt of milder werden. Echter de problemen die voor stress zorgen zullen er altijd blijven als je blijft leven zoals je eerder deed. Het is dan ook een goed idee om na te gaan waardoor de problemen ontstaan die jou stress opleveren. Om dit na te gaan zul je jouw sociale contacten, je werk en eventuele relatie tegen het licht moeten houden. Om zo te kijken waar de stress vandaan komt en vooral hoe je de stress kunt waarnemen. Wellicht kom je tot de conclusie dat bepaalde contacten moet laten vallen om stress en problemen te voorkomen.

Afkickverschijnselen wiet blowen

Als je aan het afkicken bent van wiet, zul je te maken kunnen krijgen met ontwenningsverschijnselen. Deze ontwenningsverschijnselen zullen in de loop der tijd afnemen en zelfs kunnen verdwijnen binnen 14 dagen. Hieronder een aantal afkickverschijnselen die stoppen met blowen en wiet met zich mee kan brengen.

 • zweten
 • trillen
 • hoofdpijn
 • het koud hebben
 • prikkelbaarheid, snel geïrriteerd
 • rusteloos
 • slecht slapen