Binnen wiet kweken wordt meestal gedaan in een woning, bedrijfspand of schuur. Waarbij in een woning meestal aan wiet kweken op een kleinere schaal wordt gedaan, word er in bedrijfspanden en schuren vaak op grote schaal wiet gekweekt. Kwekerijen met meer dan vijftig wietlampen zijn dan ook geen uitzondering bij het kweken in een bedrijfspand of schuur. De informatie die je op deze website kunt vinden, is echter niet gericht op het kweken van wiet op grote schaal.
Binnen wiet kweken is verboden in Nederland
Het is in Nederland verboden om binnen wiet te kweken, zelfs vijf planten binnen zijn niet toegestaan. Ondanks dat het streng verboden is om binnenshuis wiet te kweken, wordt het toch op grote schaal gedaan. De reden hiervoor is dat men doet aan selfsupporting, om zo zijn of haar eigen dure rookwaar bij elkaar te kweken of men kweekt puur voor het geld. Daar er erg veel geld te verdienen is met het kweken van wiet, zie je tijdens economisch slechte tijden, dat er steeds meer mensen hun groene vingers gaan gebruiken om wiet te kweken. Zelfs mensen waar je het niet van zou verwachten, kweken wiet om er financieel beter van te worden, of simpel weg nog rond te kunnen komen.
Thuis wiet kweken
Zoals je kon lezen is thuis wiet kweken iets wat steeds meer mensen doen om er financieel beter van te worden. Als men een kamer vrij heeft kan het erg lucratief zijn om hier in wiet te kweken. Een kamer van vier vierkante meter kan al voldoende zijn om er een maand salaris aan over te houden. Echter vergeet men vaak dat er erg hoge boetes uitgedeeld worden voor het kweken van wiet op grote schaal.
Thuis wiet kweken word op vele verschillende manieren gedaan. Zo zijn er mensen die de gehele kamer in richten als wietkwekerij, andere maken gebruik van een wiet kweek tent of een wiet kast. Door gebruik te maken van complete wiet tenten is het voor bijna iedereen te doen om thuis wiet te kweken. Daar een complete wiet tent eigenlijk een bouw pakket is, je krijgt namelijk alle benodigde onderdelen geleverd om een volledige kweek ruimte te bouwen. Door te kiezen voor een complete wiet tent hoef je geen verstand te hebben van de diverse kweek materialen daar alles voor je uitgezocht is.
Heb je een complete wiet kweek tent aangeschaft dan dien je alleen nog te weten hoe je wietplanten moet verzorgen om er een goede opbrengst uit te halen. Naast de kweekruimte heb je tevens plant voeding, wietzaadjes, potgrond voor wiet en nog een aantal kweekbenodigdheden nodig om helemaal klaar te zijn om je eigen wiet binnen te kweken.
Wiet kweken voor beginners
Daar bij het inrichten van een eigen wietkwekerij veel komt kijken, is het als beginner verstandig om een complete kweektent aan te schaffen. Op deze manier kun je snel van start en kennismaken met de verschillende technische onderdelen die gebruikt worden bij het kweken van wiet.
De complete kweektenten zijn er in verschillende maten, zo kun je de tent precies afstellen op de ruimte die je wilt gebruiken. Complete kweektenten kun je al onder de 400 euro online bestellen. Hieronder gaan we uit van een tent van één vierkante meter met een hoogte van twee meter.
De volgende onderdelen worden bij de tent geleverd:
een lampenkap
een bulp/lamp
een VSA
een buisafzuiger
een koolstof filter
afzuigslang
snelklemmen
aansluitkabel
aansluit snoer
stekker
ophang systeem voor de lamp
Fan control met thermostaat
zwart/wit folie
schakelkast
ventilator
watervat
dompelpomp
potten
speciale aarde om wiet op te kweken
Het installeren van de complete wiet kweektent
Bij de tent wordt een handleiding mee gestuurd, zodat je weet hoe de tent opgezet dient te worden. Het is echter niet moeilijk om de tent zonder handleiding op te zetten. Het opzetten bestaat uit een aantal buizen in elkaar te zetten zodat je een rechthoek krijgt, de tent zelf trek je over de palen heen en rits je dicht. Zo hebben je binnen tien minuten een kweektent opgezet.
Het installeren van de overige onderdelen
De mee geleverde onderdelen zijn precies uitgezocht voor de aangeschafte tent, hierdoor kun je op een makkelijke manier alles monteren. Als je meer informatie wilt over een bepaald product die hier boven genoemd is, dan kun je deze aanklikken om uitgebreide informatie te lezen.
Overige spullen die nodig zijn om wiet te kunnen kweken
Naast de onderdelen die bij de complete kweektent mee geleverd worden, heb je nog een aantal spullen nodig om een goed resultaat te behalen. Het is echter wel mogelijk om zonder deze spullen aan de slag te gaan, je zult dan alleen geen goede resultaten behalen.
De volgende producten heb je nodig naast de complete kweektent:
ph meter
ec meter
plantvoeding / voedingssupplementen
ph – groei (salpeterzuur) en ph- bloei (fosforzuur)
thermo/hygrometer
maatbeker
wietzaadjes
kweek schema wiet
kleine potjes of bekertjes (om de wietzaadjes in te laten kiemen)
Als je in het bezit bent van alle kweekbenodigdheden en alles geïnstalleerd is, kan er begonnen worden met het kweken zelf. Het eerste dat dient te gebeuren is het ontkiemen van de wietzaadjes.
Als de wietzaadjes ontkiemd zijn en er kleine plantjes ontstaan zijn, kunnen de plantjes overgezet worden van de kleine potjes naar de grote potten die bij de complete kweektent geleverd zijn. Als de plantjes in de grote potten staan kan het licht ingesteld worden op 18 uur aan en 6 uur uit om de plantjes in de groei te houden. Het instellen van de lichttijd doe je met de tijdklok op de schakelkast. De kweek lampen kun je het best op 40cm vanaf de plantjes hangen bij een 400 Watt lamp en op 60cm bij het gebruik van een 600 Watt lamp. Dit zijn de minimale afstanden, daar je de plantjes zult ‘verbranden’ als de lamp dichterbij gehangen wordt. Daar de lampen een grote hoeveelheid warmte afgeven, zal het plantje zichzelf niet voldoende kunnen koelen door water te verdampen. Zorg er dan ook altijd voor dat de lampen ver genoeg van de plantjes afhangen, dus als de plantjes groeien dien je telkens de lampen hoger te hangen.
Nu de plantjes onder het licht in de kweektent staan, kan er ook begonnen worden met het geven van plantvoeding. Hiervoor kun je als beginnende kweker het best een kweekschema gebruiken. Hierop kun je precies zien hoeveel voeding je kunt geven en met welke waardes.
Het voedingsvat aanmaken doe je door bijvoorbeeld 25 liter water met een temperatuur van 20 graden Celsius in het vat te doen. Daarna voeg je de voeding toe zoals op het kweekschema beschreven word. Dit zal in de praktijk neerkomen op: basis voeding in het vat doen totdat de juiste EC waarde behaald is, daarna worden de eventuele toevoegingen toegevoegd. Als alle voedingsproducten zijn toegevoegd zal de PH naar de juiste waarde gebracht dienen te worden met PH- groei in de groei periode(zie kweekschema)
Het best kun je er voor zorgen dat de plantjes voldoende water/voeding krijgen, zorg er echter voor dat het niet kletsnat word. Het is beter om een aantal keer weinig te geven, dan in één keer heel veel. Door te veel water in één keer te geven zul er weinig zuurstof in de aarde over blijven, hierdoor zal de groei stagneren. Het kan zelfs gebeuren dat je plantjes gele bladeren krijgen doordat je te veel water geeft.
Als je de plantjes twee weken in de tent hebt staan, kun je de plantjes in de bloei periode zetten. Dit doe je door de tijdschakelaar op de schakelkast in te stellen op: twaalf uur licht en twaalf uur donker. Door dit te doen zullen de plantjes uit zichzelf gaan bloeien. Houd er wel rekening meer dat je nu met het voeding vat aanmaken, PH-bloei gebruikt om het water af te zuren.
De plantjes zullen ongeveer na twee a drie weken dat de lampen op 12/12 (twaalf uur licht en twaalf uur donker) gezet zijn de eerste bloemen/ toppen aan maken. Je zult zien dat er binnen korte tijd grotere toppen zullen ontstaan, die zich naar loop van tijd zich bij elkaar aan zullen sluiten zodat er een grote top ontstaat.
De bloei periode van een wietplant duurt gemiddeld genomen zo 8 tot 10 weken. In deze weken kun je gewoon het voedingsschema aanhouden. Je zult merken als de planten groter worden, dat deze steeds meer water/voeding nodig hebben. Geef ze dan ook voldoende, echter overdrijf niet. Aan het einde van de bloei periode is het verstandig om minder water te geven.
Als de wietplanten eenmaal zijn af gerijpt kun je de wietplanten oogsten. Na het oogsten dien je de wiet te drogen .
Dit was een beknopte beschrijving over hoe het mogelijk is om kwalitatieve wiet te kweken voor eigen gebruik.